החפירות בתל צפית שחשפו את טקסי הפולחן של הפלשתים
טקסי פולחן היו חלק משמעותי מתרבויות עתיקות רבות, ושזרו יחד אמונות רוחניות וזהות תרבותית. בדרך כלל הטקסים נעשו במקדשים למען האלים, לצורכי ברכה או אף לציון שינויים עונתיים, והיו עשויים לכלול פעולות כמו מנחות, תפילות ואקטים סמליים אחרים. הריטואליים העתיקים האלו יכולים ללמד אותנו לא מעט על תרבויות עתיקות, ורק לאחרונה מדענים גילו מידע חדש אודות הרגלי הטקסים של התרבות הפלשתית, ששגשגה במהלך תקופת הברזל (604-1200 לפני הספירה).

למידע נוסף ויצירת קשר לחצו כאן
כבר כמעט 30 שנה שמתקיימות חפירות ארכיאולוגיות בתל צפית ("גת הפלשתית" והיכן שהתגורר גוליית), בהנהלת פרופ' אהרן מאיר, וכעת התגלה באילו צמחים נעשה שימוש בטקסי הפולחן במקדש של גת הפלשתית וכיצד נראו אותם הטקסים. המידע החדש שהתגלה הוביל להבנה שהדת הפלשתית קשורה גם לכוחו של הטבע.
את המחקר בנושא הובילה ד"ר סימביקה פרומין וצוות מאוניברסיטת בר אילן, הכולל את פרופסור אהרן מאיר ופרופסור אהוד ויס העוסק בבוטניקה ארכיאולוגית, וכן את ד"ר עמית דגן ומריה ינוחינה, כולם מהמהמחלקה ללימודי א"י וארכיאולוגיה על שם מרטין (זוס) . החוקרים חשפו את את מגוון הצמחים ששימשו במסגרת טקסי הפולחן הפלשתי וכן גילו פרטים מסקרנים אודות טקסי הפולחן שהיו עטופים במסתורין במשך שנים.


טקסי הפולחן של הפלשתים והקשר העמוק לטבע
המחקר, שנקרא "צמחים בגת המקראית בהקשר לפולחן הדתי של הפלשתים" ופורסם בכתב העת Scientific Reports, חושף פרטים חדשים על האלים הפלשתיים, טקסי הפולחן שנעשו למענם, המנהגים הדתיים שלהם והאמונות. התגליות נחשפו בזכות פרויקט החפירות באזור, שגילה את מגוון הצמחים שבהם נעשה שימוש בטקסי הפולחן, בהם צמחים ים-תיכוניים כמו שיח אברהם מצוי, חרצית עטורה ותגית קיצית. החוקרים הצליחו לבצע בדיקות מקיפות וניתוח כמותי ואיכותני של הצמחים שנמצאו באזור, מתי נקטפו, כיצד הועלו כקורבן ומה הסמליות שלהם, וכך לבנות תמונה המשקפת את טקסי הפולחן במקדש הפלשתי.
התמונה המשתקפת מהמחקר מגלה כי הטקסים הפלשתיים קשורים לטקסיות ומיתולוגיה הנוגעת דווקא לאלים יוונים קדמוניים, כמו אלת הציד ארטמיס, אלת הנישואין והליה הרה, אלת החקלאות והתבואה דמטר, ואל הרפואה אסקלפיוס. כמו כן, נמצאה נוכחות של צמחים עם מרכיבים פסיכואקטיביים המשפיעים על מצב הרוח, וההנחה היא כי אנשי הדת עשו בהם שימוש במהלך הטקסים. עוד גילה המחקר כי הדת הפלשתית התבססה רבות על הטבע, והטקסים השתלבו עם עונות השנה, מי הנחלים וקסם הטבע, ואלו נחשבו בתרבות כגורמים חשובים המשפיעים על הבריאות ועל החיים האנושיים.
למידע נוסף ויצירת קשר לחצו כאן
הניתוח שנעשה בזרעים, בפירות ובצמחים סיפק תובנות הנוגעות גם לזמנים שבהם התקיימו הטקסים. למשל, מתברר כי אחד התאריכים החשובים ביותר אצל הפלשתים הוא תחילת האביב, כאשר הטקסים התרחשו בתזמון עונתי קבוע שמדגיש את החיבור העמוק לטבע ולמחזורי החקלאות. את התפילות האחרונות שהתקיימו במקדשים אפשר לייחס לסוף הקיץ או תחילת הסתיו, אז נהרסו המקדשים על ידי חזאל מלך ארם.
וזוהי כנראה רק ההתחלה - שיטות המחקר המתקדמות שהופעלו במהלך המחקר הזה יאפשרו בהמשך לנתח טקסים עתיקים נוספים, לחקור היסטוריות תרבותיות וטקסיות, להבין לעומק את הקשרים בין התרבויות באזור ובאזורים השכנים, ולחשוף מידע חדש ומרתק על ההיסטוריה הארוכה באזור.
צוות החפירה של העונה האחרונה ביצע ריקוד ללהיט "ג'רוזלמה" שהפך לאתגר ריקוד בכל העולם. צפו בסרטון שהביא אלפי צפיות !!