ד"ר שמעון שטרן

ד"ר שמעון שטרן נולד בבזל שבשוויץ בשנת 1935.  הוא עלה לארץ ישראל בשנת תשי"א (1951) והיה חבר קיבוץ עין הנציב. הוא התחיל ללמוד יחסית מאוחר ובמקביל התפרנס מהוראה.

את שלושת תאריו בגיאוגרפיה הוא רכש באוניברסיטה העברית בירושלים. את עבודת הדוקטוראט סיים בשנת 1976 בהנחיית פרופ' יהודה קרמון, בנושא "התפתחות המערך העירוני של חיפה בשנים 1918 – 1947". מחקר זה היווה פריצת דרך  בכול מה שקשור בהבנת המרקם העירוני של חיפה בפר ט ושל הערים המעורבות בכלל בתקופת המנדט. לאחר קבלת התואר השתלם במחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטאות ארלנגן (גרמניה), בזל ולונדון ושימש כמרצה אורח.

את דרכו האקדמית החל בחוג לגיאוגרפיה באוניברסיטת חיפה ושימש כראש החוג לגיאוגרפיה בפועל בשנים תשל"א-תשל"ב. למן שנת תשל"ז התחיל ללמד במחלקה ללימודי ארץ-ישראל  באוניברסיטת בר-אילן. הוא  היה ממניחי היסוד של המחלקה ובמיוחד את תחום העת החדשה. בתחילת דרכה של המחלקה כיהן "כמרכז המחלקה" (תשל"ח) ומאוחר יותר כממלא מקום ראש המחלקה (תשמ"ד).

תחום התמחותו - גיאוגרפיה היסטורית של ארץ ישראל ושל היהודים בעת החדשה - הניב בעקבותיו פרסומים רבים. הוא נמנה עם החוקרים החלוצים בארץ בתחום ה"גיאוגרפיה העירונית". מחקריו הבולטים עסקו בחיפה, נצרת, תכנון ערים ונמלים בתקופת המנדט, הפעילות הגרמנית בארץ ישראל במאה התשע עשרה, טיטוס טובלר, האיש ופועלו, וגיאוגרפיה של קהילות יהודיות במערב אירופה ובצפון אמריקה.

במשך שנים ארוכות לימד מגוון רחב של קורסים בגיאוגרפיה היסטורית יישובית שהתרכזו בתולדות ארץ ישראל למן העת העות'מאנית ועד להקמת מדינת ישראל וגם בתקופה לאחר הקמתה. הנחה תלמידים רבים לתארים מתקדמים ושימש כחבר בוועדות שונות של האוניברסיטה.

שמעון היה אהוד על תלמידיו וזכה להימנות בסקר הוראה עם המרצים המצטיינים. היה טוב לב, צנוע באופיו וסלד מגינונים אקדמיים. תכונה מאפיינת במיוחד הייתה שנינותו וחוש הומור מפותח.

 מאז פרש מההוראה באקדמיה בשנת תשס"א הוא שקד על תרגום ספרים אחדים מגרמנית לעברית שנכתבו על ארץ ישראל והותיר כתב יד של תיאור ארץ ישראל על ידי טיטוס טובלר.

שמעון נפטר לאחר מחלה ממושכת בכ"ז אייר תשע"ה. הניח  אחריו את רעייתו שושנה ואת שלושת בנותיו. יהיה זכרו ברוך.

כתב: זהר עמר

 

 

לרשימת פרסומיו של ד"ר שמעון שטרן ז"ל :

 

ד"ר שמעון שטרן נפטר בכ"ז באייר תשע"ה,   יהי זכרו ברוך.