מרכז אינגבורג רנרט ללימודי ירושלים

מרכז אינגבורג רנרט ללימודי ירושלים  נוסד בשנת 1995 ופועל בחסות המחלקה ללימודי ארץ-ישראל וארכיאולוגיה ע"ש מרטין (זוס) בפקולטה למדעי היהדות של אוניברסיטת בר-אילן. המרכז, בראשו עומד פרופ' אהרן מאיר, עוסק בחקר ירושלים מכל היבטיו, מהעת העתיקה ועד לימינו אנו.

בין הפעילויות הרבות הקשורות בחקר ירושלים בהן מעורב המרכז ניתן לציין את הכנס השנתי בנושא "חידושים בחקר ירושלים", אשר הפך להיות הבמה המרכזית להצגת מחקרים הקשורים בירושלים. בכנס מוצגות בדרך כלל כעשרים הרצאות ומגיעים אליו מאות משתתפים. המחקרים המוצגים בכנס מתפרסמים כמאמרים בקובץ "חידושים בחקר ירושלים". כן מפרסם המרכז כתב עת, "ירושלים ארץ-ישראל", וספרים רבים.

המרכז גם שותף, יחד עם האוניברסיטה הקתולית של אוטרכט, בסדרת כנסים העוסקים בפרספקטיבות יהודיות ונוצריות. הכנסים מתפרסמים כספרים בסדרה מדעית, הכוללת גם מחקרים נוספים (הסדרה מתפרסמת בהוצאת בריל היוקרתית; http://www.biu.ac.il/JS/rennert/jcp/ ). בנוסף, מעורב מרכז רנרט במחקרים רבים הקשורים לירושלים, בהיבטים ארכיאולוגיים והיסטוריים שונים. המרכז גם עוסק בפעילות ציבורית הקשורה בירושלים, וגולת הכותרת של פעילות זו היא הענקת פרס שומר ציון לאישיות ציבורית שפעלה למען ירושלים או ישראל והגברת המודעות לחשיבות העיר והזיקה אליה. בין מקבלי הפרס עד כה ניתן למנות את הסופר בעל פרס הנובל לשלום, פרופ' אלי ויזל, החוקרים פרופ' מרטין גילברט ופרופ' רות רוסקיס וייס, הסופרים הרמן ווק וסינתיה אוזיק, איש הרוח ארתור כהן והעיתונאים א"מ רוזנטל, צ'ארלס קרוטהאמר וויליאם סאפייר. מקבל הפרס השנה הוא ד"ר דניאל פייפס.

טלפון: 03-5317703

מייל: jrslm1@mail.biu.ac.il

"מעורב ירושלמי: טעימות מחידושי המחקר על ירושלים לתקופותיה מהמחלקה ללימודי א"י וארכיאולוגיה ע"ש מרטין (זוס)

כנס מקוון של מרכז אינגבורג רנרט למחקרי ירושלים, אוניברסיטת בר-אילן

בהשתתפות מורי המחלקה ותלמידיה

יום ירושלים, יום שני, ה-10.5.2021                לינק לזום:  https://us02web.zoom.us/j/3696964081

תכנית

13:00 – 13:15: התכנסות וברכות

פרופ' ירון הראל, דיקן הפקולטה למדעי היהדות

פרופ' אמנון אלבק, רקטור אוניברסיטת בר-אילן

פרופ' אהרן מאיר, ראש מרכז אינגבורג רנרט למחקרי ירושלים

פרופ' לילך רוזנברג-פרידמן, רמ"ח המחלקה ללימודי א"י וארכיאולוגיה

13:15 – 14:35: מושב ראשון (יו"ר א. מאיר) – ירושלים וסביבתה במבט ארכיאולוגי ובוטני

אהוד ויס: ירושלים של סביבה: צמחים מקרוב ומרחוק לאורך הדורות

בועז זיסו ודני ביקסון: סקר ארכיאולוגי בשלוחת שלמון שבהרי ירושלים

אהרן מאיר: אז מה היה לנו? חשבון על מה על השולחן בדיון על ירושלים בתק' הברזל

14:35 – 15:55: מושב שני (יו"ר ב. זיסו) – ירושלים של מעלה ושל מטה בתקופות שונות

ניסים מחפודה: קשרים בין ירושלים לכונתילת עג'רוד

שון זליג אסטר: כבוד והיעדר כבוד: כיצד התמודדו נביאי שיבת ציון עם היעדר כבוד ה' במקדש

סימביקה (סו) פרומין ואהוד ויס: אוכל, דלק ועשן באליה קפיטולינה - הממצא הבוטני מקשת וילסון

15:55 – 17:15: מושב שלישי (יו"ר א. וייס) – כתובות חדשות מירושלים וסביבותיה

אסתר אשל וג'ו עוזיאל: כתובת ארמית חדשה בכתב ראי מהתקופה הפרסית, שנתגלתה מתחת שער וילסון

אבנר אקר וחנה כותן: בכתובות לטיניות הגודל משנה! מה בין כתובת הדריאנוס בירושלים לבין כתובת הדריאנוס בתל שלם?

תהילה ליברמן: ינאי הבנאי: מקומו של המלך החשמונאי בעיצוב ירושלים כעיר הבירה

17:15 – 18:35: מושב רביעי (יו"ר ל. רוזנברג-פרידמן) – ירושלים במוקדי מחלוקות אידאולוגיות

אייל רגב: האם הנוצרים הירושלמים היו בעד או נגד בית המקדש?

חיננית שטריק-רביב: שבת של מי? שורשי המאבק על צביון השבת בעיר הקודש בתקופת המנדט

קובי כהן הטב: בין מגדל דוד לכותל המערבי: דילמות בירושלים שלאחר מלחמת ששת הימים

18:35 – 19:55: מושב חמישי (יו"ר ק. כהן הטב) – ירושלים המודרנית כבבואה לעיצוב החברה הישראלית

אבי פיקאר: על המשלט יושבת עיר: מושבי עולים ועיירות פיתוח בפרוזדור ירושלים