תואר שני

לימודי תואר שני:

מטרת הלימודים - להביא את התלמיד לידע מעמיק בלימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה באחת מן התקופות ההיסטוריות, לאפשר לתלמיד להתמודד בצורה ביקורתית עם המקורות ההיסטוריים והארכיאולוגיים, להקנות אמצעי חשיבה, בקרה ושיטות עבודה למחקר ועשייה בתחום לימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה, ולכתיבת עבודת מחקר.

מסלולי הלימוד - קיימת אפשרות ללימודי תואר שני בכל התקופות. במסלול א' (עם תיזה), במסלול ב' (ללא תיזה), או במסלול ג' (מסלול מיוחד למורים, מורי דרך, מורי של"ח ובעלי תעודת תו תקן, ללא תיזה). ניתן לפרוס את לימודי התואר השני במשך שנתיים או לרכזם בשנה אחת (במידה ואין צורך בקורסי השלמה כדי להתקבל ללימודי התואר השני).

תוכנית לימודים בשימור ופיתוח נוף ונכסי מורשת- תכנית המשותפת למחלקה ללימודי ארץ-ישראל וארכיאולוגיה ולמחלקה לגיאוגרפיה וסביבה. בתוכנית זו ניתן ללמוד במסלול א' (עם תיזה) ובמסלול ב' (ללא תיזה).

תנאי קבלה - יתקבלו ללימודי תואר שני בוגרי תואר ראשון בלימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה. במסלול עם תיזה נדרש ממוצע של 80 ומעלה בתואר ראשון. במסלול ללא תיזה נדרש ציון של 76 ומעלה. כן יתקבלו בוגרי מחלקות במקצועות אחרים אשר יחויבו בהשלמות ע"י ראש המחלקה. השלמות אלה יילמדו בדרך-כלל במקביל להתחלת לימודי התואר השני.

תכנית הלימודים:

מסלול א' (עם תיזה): 12 ש"ש במחלקה ללימודי א"י וארכיאולוגיה, כמפורט להלן:

/files/lisa/shared/11tvr_shny_mslvl__-m_tyzh.pdf

מסלול ב' (ללא תיזה): 20 ש"ש במחלקה ללימודי ארץ-ישראל וארכיאולוגיה, כמפורט להלן:

/files/lisa/shared/12tvr_shny_mslvl_b_-ll_tyzh.pdf

מסלול ג' (ללא תיזה) מסלול מיוחד למורים, מורי דרך, מורי של"ח  ובעלי תעודת תו תקן:

יתקבלו בוגרי המחלקה ללימודי ארץ-ישראל בעלי תעודת הוראה אקדמית. כמו-כן יתקבלו בוגרי מחלקות במקצועות אחרים שהינם בעלי תעודת הוראה אקדמית. סטודנטים אלה יחוייבו בקורסי השלמה (קורסי הליבה המופיעים בהמשך- 10 ש"ש) ע"פ החלטת ראש המחלקה. ניתן יהיה לפטור מקורסי השלמה מועמדים שלמדו במוסד אקדמי קורסים מקבילים או קורסים שווי ערך לקורסים הנדרשים.

בעלי תעודת מורי דרך יתקבלו למסלול זה ללא קורסי השלמה.

בעלי תעודת תו תקן ומורי של"ח יתקבלו למסלול זה וידרשו להשלים 4 ש"ש קורסי השלמה.

מסלול הלימודים כולל 20 ש"ש מתוכם ניתן לקבל זיכוי של 2 ש"ש בגין ימי הסיורים (סה"כ 18 ש"ש).

הלימודים כוללים 2 סמינריונים בלבד.

דרישות מוקדמות:

ציון ממוצע 76 ומעלה בלימודי התואר הראשון.

תעודת הוראה אקדמית/ תעודת מורה דרך/ תעודת תו תקן/ תעודת מורה של"ח.

דרישות נוספות לתואר שני:

הדרישות זהות לחובות הכלליות של האוניברסיטה לתואר שני כמפורט בתקנון לתואר שני.

קורסי ליבה (מיועדים להשלמות בלבד)

קורסי יסוד כלליים (סה"כ 2 ש"ש):

16-104 יסודות הגיאוגרפיה הפיזית

16-105 יסודות הגיאומורפולוגיה

4 מבואות לתקופות השונות (סה"כ 8 ש"ש):

16-120 או 16-130 מבוא בתקופת המקרא

16-140 או 16-151 + 16-152 מבוא בתקופת בית שני

16-312 או  16-643 מבוא בתקופה הצלבנית  או א"י בתקופה המוסלמית הקדומה.

16-107 מבוא בעת החדשה

הקורסים ירוכזו בדרך כלל בשני ימים בשבוע, כך שניתן יהיה לסיים את התואר בשנה או שנתיים, ועם זאת להמשיך בעבודה סדירה בבית הספר.

במסלול זה מחוייבים ב-  20 ש"ש במחלקה ללימודי א"י וארכיאולוגיה כמפורט להלן:

/files/lisa/shared/13tvr_shny_mslvl_mvrym_vmvry_drk-ll_tyzh.pdf

מסלול לימודים בשימור ופיתוח נוף ונכסי מורשת

תכנית לימודים חדשה לתואר שני משותפת לשתי מחלקות: המחלקה לגאוגרפיה וסביבה והמחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה ע"ש מרטין (זוס)

ראש התחום – פרופ' עירית עמית-כהן

לימודי המסלול מציעים מגוון כלים לאוכלוסייה שמבקשת להתמחות בנושאים תכנוניים, ערכיים, כלכליים ותרבותיים. היבטים ראויים לציון:

שטח פתוח, נוף טבעי ומרקמים בנויים – הכרות, ניתוח ותכנון, תיאוריות ומחקר .

כלכלה - פרוגרמות לפיתוח תיירות; כוחות השוק ויחסם לסביבה ולמרקם.

משפט - חוקי תכנון, פיקוח-ניטור; תסקירי השפעה על סביבה.

חברה, היסטוריה ותרבות - יחס אוכלוסיה לשימור נוף ונכס תרבות, מעורבות ציבורית בתהליך קבלת החלטות; כרונולוגיה והיסטוריה של נוף ונכס.

כלים ישומיים  - כלים לתכנון (תוכנות מחשב), סקר, תיעוד וסטודיו מתמחה, סטאג' והתמחויות נלוות.

התכנית מורכבת ממקצועות לימוד שיילמדו בארבעה סמסטרים ויהיה ניתן לרכזם ביומיים בשבוע במשך שנתיים, כולל לימודים בשעות אחר הצהריים והערב, ובהם הרצאות; סמינריונים; סיורים וסדנאות מחקר (קמפוסים) – סה"כ 22 שעות שנתיות. (12 שעות שבועיות – מקצועות חובה – ישומיים ותיאורטיים; 10 שעות שבועיות – מקצועות בחירה.)

התכנית נועדה לסטודנטים שסיימו תואר ראשון ושתחום עיסוקם קשור בנושאי התכנית. כמו כן היא תואמת צרכים של משרדי ממשלה, רשויות מקומיות ומשרדים ציבוריים שעובדיהם עוסקים בנושאים אלה.

מסלול א' (עם תיזה): 14.5 ש"ש במחלקה ללימודי א"י וארכיאולוגיה ובמחלקה לגיאוגרפיה כמפורט להלן:

/files/lisa/shared/11tvr_shny_mslvl__-m_tyzh_0.pdf

על תלמידי מסלול א' להגיש הצעת מחקר לאישור עד סוף שנה א'.

מסלול ב' (ללא תיזה): 22 ש"ש במחלקה ללימודי א"י וארכיאולוגיה ובמחלקה לגיאוגרפיה, כמפורט להלן:

/files/lisa/shared/12tvr_shny_mslvl_b_-ll_tyzh_0.pdf

דרישות נוספות לתלמידי תואר שני:

סמינר מחלקתי -  תלמידי התואר השני חייבים להשתתף בסמינר המחלקתי , במשך שנה אחת  משנות לימודיהם.

סיורים וחפירות ארכיאולוגיות -  תלמידי התואר השני ישתתפו בסיורים הניתנים במסגרת הקורסים בהם הם משתתפים, ובסיורים הנדרשים לצורך מחקרי-שטח שלהם. לשם כך עליהם להיות רשומים לקורס 16-012 במשך כל שנות לימודיהם.

לימודי השלמה - ראש המחלקה רשאי לדרוש מכל סטודנט 4-2 ש"ש השלמה מעבר למכסת השעות הרגילה, בתחומים שבהם זקוק הסטודנט לרקע נוסף.

דרישות נוספות לתלמידי מסלול א':

לימודי שפה זרה שניה (אשר תקבע יחד עם היועץ והמנחה)-  4 ש"ש.

בחינת גמר - תלמידי המסלול  יעמדו בבחינת גמר בע"פ והגנת התיזה לאחר בדיקתה.

כמו-כן חייב התלמיד בדרישות האוניברסיטה בלימודי אנגלית ויהדות לתואר שני, כמפורט בתקנון האוניברסיטה לתואר שני.