דבר ראש המחלקה

ברוכים הבאים לאתר המחלקה ללימודי ארץ-ישראל וארכיאולוגיה ע"ש מרטין (זוס).

המחלקה ללימודי ארץ-ישראל וארכיאולוגיה היא מחלקה ייחודית, בין-תחומית, הכוללת עשרות מרצים מומחים ובעלי שם, המכסים תחומים נרחבים מאד בהוראה ובמחקר שבמוקדו ארץ ישראל,  מארכיאולוגיה פרהיסטורית ועד החברה במדינת ישראל, ומניתוח טקסטים ועד בדיקות מיקרומורפולוגיות.

מגוון תחומי דעת: חברה, תרבות, טבע וסביבה, היסטוריה וארכיאולוגיה, דמוגרפיה וגיאוגרפיה, חומר ורוח, נלמדים במחלקה בשיטות מחקר מגוונות, המשלבות הוראה פרונטלית עם עבודת שדה, קורסי שטח ומעבדות, ניתוח טקסטים וממצאים שונים תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות: רחפנים, GIS, ממ"ג, מיקרוסקופים דיגיטליים ועוד.

מבחינה כרונולוגית מכסה המחלקה את התקופות הפרהיסטוריות, תקופת המקרא (תקופות הברונזה והברזל), תקופת הבית השני (התקופות הפרסית, הלניסטית ורומית), המשנה והתלמוד (התקופה הרומית והביזאנטית), ימי הביניים והעת החדשה. תחומי המחקר של מורי המחלקה מגוונים, וכוללים את התחומים הבאים: היסטוריה, ארכיאולוגיה, גיאוגרפיה-היסטורית, גיאוגרפיה פיזית ואנושית, ניתוח טקסטים, אפיגרפיה, היבטים סוציולוגיים ואנתרופולוגיים של החברה לתקופותיה, בוטניקה, זואולוגיה (מודרנית וארכיאולוגית), ספלאולוגיה של מערות מלאכותיות, תולדות הרפואה, ועוד ועוד.

דומה כי אין עוד אף מחלקה כה מגוונת, שמוריה בעלי הכשרה במדעי הרוח והיהדות, במדעי החברה, ובבוטניקה וזואולוגיה, והקורסים הנלמדים בה מכסים טווח כה נרחב. גיוון זה הוא אחד מהדברים המייחדים את המחלקה, ואנו עושים מאמצים רבים לשמור עליו.

בין הדברים המייחדים את המחלקה ראוי להדגיש את עבודת השדה, ובעיקר את הסיורים והחפירות הארכיאולוגיות. תלמידי המחלקה משתתפים במהלך לימודיהם במספר רב של ימי שדה וחפירה לימודית, בהתאם למסלול לימודיהם. תלמידים המתמחים בגיאוגרפיה היסטורית חייבים ב-40 ימי סיור ושבוע חפירות, ואילו תלמידים המתמחים בארכיאולוגיה ולומדים כדי לקבל "תעודת חופר" חייבים ב-34 ימי סיור ושבעה שבועות חפירה ארכיאולוגית. מרבית הסיורים מהווים חלק מחובת הלימוד בקורסים (בנוסף להרצאות בכיתה המתקיימות כרגיל), אך יש גם סיורים כלליים. כמו כן, מספר פעמים בשנה נערכים קמפוסי-שטח, הכוללים מספר ימי סיורים ברצף ולינה, וחלקם מיועדים למיטיבי לכת. בקמפוסים משתתפים כל תלמידי המחלקה וכן חברי הסגל. הקמפוסים מקנים לתלמידי המחלקה היכרות מעמיקה, מקיפה ומגוונת עם מרחב גיאוגרפי מוגדר, על ידי הליכה ממושכת ותחנות עצירה באתרים המצויים לאורך המסע הרגלי. הם מהווים כר פורה להיכרות ולגיבוש של הסטודנטים ולחיזוק הקשר בינם לבין סגל המחלקה. המחלקה מקיימת כיום חפירה ארכיאולוגית גדולה: חפירות תל צפית בראשות פרופ' אהרון מאיר, וכן כמה פרויקטים קטנים יותר של חפירות וסקרים ארכיאולוגיים.

פרויקטים ומרכזים נוספים המתקיימים במחלקה הם מרכז רנרט לחקר ירושלים, בראשות פרופ' יהושע שוורץ.  המרכז מקיים פעילות מחקרית רבה הקשורה לירושלים, ועורך את הכנס השנתי על חידושים בחקר ירושלים, שדבריו מתפרסמים במקביל לכנס עצמו. בנוסף, מוציא המרכז לאור כתב עת בשם ירושלים וארץ-ישראל,  וכן סדרת ספרים על פרספקטיבות יהודיות ונוצריות היוצא לאור בהוצאת בריל היוקרתית. כן פועל במחלקה המדור לתולדות הרפואה, בראשות פרופ' זהר עמר, המקיים מגוון מחקרים הקשורים לחקר הרפואה, צמחי מרפא, ועוד. בנוסף, מתקיימת במחלקה פעילות ענפה במסגרת המדור לחקר נשים ביישוב ובמדינת ישראל, בראשות פרופ' לילך רוזנברג-פרידמן. המחלקה ללימודי אריץ-ישראל וארכיאולוגיה מתברכת במספר רב של תלמידי מחקר לתואר שני ושלישי. חברי סגל המחלקה מדריכים סטודנטים בעבודת מאסטר ודוקטורט בכל התחומים שנמנו לעיל, תוך דגש על חדשנות ומצוינות אקדמית. בוגרי המחלקה השתלבו בתפקידים שונים ומגוונים, בהדרכה, הוראה, וניהול ובמשרות אקדמיות באוניברסיטת בר-אילן ומחוץ לה.

במדורי האתר תוכלו להתרשם מדיוקנה הרב-גוני של המחלקה המובילה בתחומה בארץ, ומפועלה הייחודי; מהמצוינות המחקרית השזורה בחוויית למידה ייחודית. מוזמנים להיות עמנו בקשר ולהתרשם באופן ישיר ובלתי-אמצעי מהאפשרויות הרבות הטמונות בלימודים במחלקה.

שלכם,

פרופ' לילך רוזנברג-פרידמן