ברכות לפרופ' זהר עמר, ד"ר נעמה סוקניק וגב' וונסה וורקמן

ברכות לפרופ' זהר עמר, ד"ר נעמה סוקניק, בוגרת המחלקה, וגב' וונסה וורקמן, דוקטורנטית במחלקה. לרגל פרסום מאמרם בנושא:

עדות לשימוש בצמחי צביעה באריגים
מימי המלכים דוד ושלמה

במחקר משותף לרשות העתיקות, אונ' תל אביב והמחלקה ללימודי ארץ-ישראל וארכיאולוגיה באונ' בר-אילן, נתגלו חומרי הצבע בהם השתמשו לצביעת אריגי תמנע מתקופת המלכים דוד ושלמה. זהו הממצא הקדום ביותר בארץ, שבו נמצאו שרידי צבע שמקורם בצמחים. לדברי החוקרים, נראה כי חרשי המתכת הם שזכו ללבוש בגדים צבעוניים, כאות למעמדם הגבוה

נחשפה עדות לשימוש בצמחי צביעה באריגים מתקופת המלכים דוד ושלמה המלך. כך פורסם היום במגזין היוקרתי PLOS ONE, (ר' קישור למטה) בהובלתם של בוגרת המחלקה ללימודי ארץ-ישראל וארכיאולוגיה, ד"ר נעמה סוקניק מרשות העתיקות, וד"ר ארז בן יוסף מאוניברסיטת תל אביב, ובשיתוף עם צוות חוקרים מאוניברסיטת תל אביב, מאוניברסיטת בר אילן ורשות העתיקות.

בחפירות שנערכו בבקעת תמנע בראשותו של ד"ר ארז בן יוסף מאוניברסיטת תל אביב מאז 2013 נמצאו עשרות פיסות של אריגים בני 3,000 שנה, שנשמרו הודות לאקלים היבש והקיצוני השורר באזור. האריגים מתוארכים לתקופת הברזל (מאות 12 –10 לפנה"ס), לזמן מלכות דוד ושלמה, ומעוטרים בחלקם בדגם פסים בגווני אדום וכחול.

זהו הממצא הקדום ביותר שבו נמצאו שרידי צבע שמקורם בצמחים (צבענים) בארץ ובלבנט (המזרח התיכון הקדום). זיהוי הצבענים נעשה בעזרת מכשור אנליטי מתקדם (HPLC) במעבדות אוניברסיטת בר-אילן. ניתוח הנתונים הצביע על שימוש בשני צמחים עיקריים: פואת הצבעים, שבעזרת שורשיו השיגו את הגוון האדום, והחומר אינדיגוטין – שמקורו, כנראה, מאיסטיס הצבעים, ושבעזרתו השיגו את הגוון הכחול, בתהליך ארוך ומורכב הכולל שנמשך בעבר מספר ימים. שני צמחים אלו, אשר נמנים עם צמחי הצביעה המובהקים בעולם העתיק, קשורים באופן הדוק לתעשיית הצביעה. הם גודלו בעבר בארץ ישראל במיוחד עבור תעשיית הצביעה, והיו בשימוש עד לגילויים של הצבעים הסינטטיים. האריגים מתמנע נצבעו בצביעה אמיתית, שמאופיינת בקישור כימי בין הצבען לסיב, עובדה המעידה על ידע ואומנות מקצועית בצביעה כבר בתקופה זו.

ממצא של אריגי צמר מעוטרים בצבע, הפתיע את החוקרים שכן תמנע בתקופת הברזל שימשה בעיקר כאתר מרכזי להפקה הנחושת וכללה בתוכה אתרי התכה וכרייה.

שותפים למחקר: ד"ר נעמה סוקניק, ד"ר ארז בן יוסף, ד"ר דוד אילוז, ד"ר אלכסנדר וורוואק, פרופ' זהר עמר גב' וונסה וורקמן וד"ר אורית שמיר.

כיתוב לתמונות 1-3

3-1 אריגים מתמנע, עשויים צמר ומעוטרים בפסי אדום וכחול. צילום: קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות. תודות לגב' יולי שוורץ, דוברת הרשות.