מרכז אינגבורג רנרט ללימודי ירושלים

מרכז אינגבורג רנרט ללימודי ירושלים  נוסד בשנת 1995 ופועל בחסות המחלקה ללימודי ארץ-ישראל וארכיאולוגיה ע"ש מרטין (זוס) בפקולטה למדעי היהדות של אוניברסיטת בר-אילן. המרכז, בראשו עומד פרופ' יהושע שוורץ, עוסק בחקר ירושלים מכל היבטיו, מהעת העתיקה ועד לימינו אנו.

בין הפעילויות הרבות הקשורות בחקר ירושלים בהן מעורב המרכז ניתן לציין את הכנס השנתי בנושא "חידושים בחקר ירושלים", אשר הפך להיות הבמה המרכזית להצגת מחקרים הקשורים בירושלים. בכנס מוצגות בדרך כלל כעשרים הרצאות ומגיעים אליו מאות משתתפים. המחקרים המוצגים בכנס מתפרסמים כמאמרים בקובץ "חידושים בחקר ירושלים". כן מפרסם המרכז כתב עת, "ירושלים ארץ-ישראל", וספרים רבים.

המרכז גם שותף, יחד עם האוניברסיטה הקתולית של אוטרכט, בסדרת כנסים העוסקים בפרספקטיבות יהודיות ונוצריות. הכנסים מתפרסמים כספרים בסדרה מדעית, הכוללת גם מחקרים נוספים (הסדרה מתפרסמת בהוצאת בריל היוקרתית; http://www.biu.ac.il/JS/rennert/jcp/ ). בנוסף, מעורב מרכז רנרט במחקרים רבים הקשורים לירושלים, בהיבטים ארכיאולוגיים והיסטוריים שונים. המרכז גם עוסק בפעילות ציבורית הקשורה בירושלים, וגולת הכותרת של פעילות זו היא הענקת פרס שומר ציון לאישיות ציבורית שפעלה למען ירושלים או ישראל והגברת המודעות לחשיבות העיר והזיקה אליה. בין מקבלי הפרס עד כה ניתן למנות את הסופר בעל פרס הנובל לשלום, פרופ' אלי ויזל, החוקרים פרופ' מרטין גילברט ופרופ' רות רוסקיס וייס, הסופרים הרמן ווק וסינתיה אוזיק, איש הרוח ארתור כהן והעיתונאים א"מ רוזנטל, צ'ארלס קרוטהאמר וויליאם סאפייר. מקבל הפרס השנה הוא ד"ר דניאל פייפס.